Etkili bir CV nasıl hazırlanır?

pexels-photo-296886

Yeni bir iş aramak eziyet olabilir. Katılacak çok fazla ayrıntıyla – olası işverenleri araştırmak, profesyonel referansları sıralamak, görüşme becerileri uygulamak ve rolünüz için maaş aralığını kontrol etmek – eski bir özgeçmişi geri dönüştürmek ve en yeni iş deneyiminizle tamamlamak cazip gelebilir.

Dürtüye diren. Hayalinizdeki iş için bir röportaj almayı umuyorsanız, baştan itibaren okuyucuların dikkatini çekecek, yeni cilalanmış, özelleştirilmiş bir belgeye ihtiyacınız var.

Özgeçmiş yazma ipuçlarımızla başlayın
Her özgeçmiş yazma ipucu listesi size aynı şeyi söyleyecektir: İletişim bilgilerinizle başlayın. Adınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz ve varsa web sitenize ve LinkedIn profilinize bağlantılar. Ardından, sahip olduğunuz tüm işleri listeleyin.

Ama bundan daha fazlası var. Özgeçmiş yazma becerilerinizi geliştirmek ve size başarı getiren bir özgeçmiş oluşturmak için yedi adım:

  1. Bir ipucu oluşturun
    Sayfanın üst kısmı değerli gayrimenkuldür. Gözden geçirenlerin özgeçmişinizi hızlı bir taramadan daha fazlasını vermesini istiyorsanız, orada okumaya devam etmelerini sağlayacak bir şeye ihtiyacınız var.

Eskiden özgeçmişler, adayın aradığı işin türünü açıklayan iletişim bilgilerinin hemen altında nesnel bir ifadeye sahipti. Bugün, birçok işe alım yöneticisi ve işe alım uzmanı, daha çok profile benzeyen kısa, hızlı bir paragraf görmeyi bekliyor. Bu önemli iki veya üç cümleyi 30 saniyelik asansör konuşmanız olarak düşünün: Deneyiminizi ve eğitiminizi hızlı bir şekilde özetlemeli ve aradığınız rol için ilgili becerilerinizi vurgulamalıdırlar.

Özgeçmişinizde ve kapak mektubunuzda niteliklerinizi daha derinden genişletin.

  1. Etkiyi göster
    Özgeçmişinizin büyük kısmı iş deneyiminize odaklanmalıdır. Geçmişteki işlerinizi en yeniden en eskiye doğru kronolojik sırayla listeleyin ve görevlerinizi ve başarılarınızı tanımlamak için sonuç odaklı bir yaklaşım benimseyin. Bu, bir projeye veya şirkete nasıl fayda sağladığınıza dair anlamlı bilgiler eklemek anlamına gelir.

Pozisyonda ne kadar başarılı olduğunuzu göstermek için eylem fiillerini kullanın, belirli örnekler verin ve ölçülebilir sonuçlar ekleyin. Örneğin, basitçe “proje yönetimini denetledi” demeyin. Bunun yerine, rolünüzle birlikte kısa ve spesifik bir proje açıklaması (“kusursuz son tarih doğruluğuna sahip altı kişilik bir ekip için proje yöneticisi”) ve etkiyi göstermek için somut sayılar – örneğin işvereninizi kurtardığınız maliyetler veya yüzde olarak verin. satış gelirinde büyüme. Bu tür verileriniz yoksa, ekibinizin sunduğu çözümleri veya diğer proje sonuçlarını bildirin. Amaç, bir fark yarattığınızı göstermektir.

  1. Yumuşak becerileri dahil edin
    Kişilerarası becerilerin kariyer başarınız için kritik olduğunu unutmayın. Etkili yazma ve sözlü iletişim, eleştirel düşünme, zaman yönetimi, yaratıcılık ve problem çözme yeteneklerinin tümü bugün çok değerlidir. Bunları özgeçmişinize eklemek önemlidir. Ancak bu nitelikleri basitçe listelemek yerine nasıl gösterirsiniz?

Düşünceli bir şekilde yazılmış bir özgeçmiş ve kapak mektubu oluşturmak bir başlangıçtır. Her iki belge de dikkatli bir şekilde düzenlenirse, dilbilgisi ve yazım hatalarından arındırılırsa (7 numaralı ipucuna bakın) ve başvurduğunuz göreve göre uyarlanırsa, yazma becerilerinizin açık bir göstergesi olacaktır. Ayrıca iş geçmişinizi ve başarılarınızı işbirliği, uyum ve liderlik gibi yetenekleri gösterecek şekilde çerçeveleyebilirsiniz.

Diğer yumuşak becerileri sergilemek daha zor olabilir. Örneğin çok azımız sözlü ve sunum becerilerimizi kanıtlamak için bir TED konuşmasına veya başka bir çevrimiçi videoya veya podcast’e işaret edebilir. Ama hepimizin bir LinkedIn profili var. Bir avuç meslektaşınızdan, eski iş arkadaşlarınızdan veya profesyonel ağınızdaki diğer kişilerden yaratıcılığınızdan, liderlik niteliklerinizden, ekip çalışmanızdan ve benzer niteliklerinizden biraz bahseden öneriler yazmalarını isteyin.

  1. Teknik becerileri vurgulayın
    Yazılım becerilerinizi ve teknik bilginizi paylaşın. Örnek olarak, yönetici asistanlığı pozisyonu veya benzer bir rol için iş adaylarının Microsoft Office deneyimine sahip olması beklenmektedir. Akıllı adaylar, paketin her başvurusunun yanı sıra tamamlanan herhangi bir eğitim veya sertifika programıyla ilgili yeterlilik düzeylerini listeleyecektir.

Birçok iş, daha ileri teknoloji becerileri gerektirecektir. İş tanımını kılavuz olarak kullanarak, görev için gerekli olan yazılımla uzmanlığınızı tartışın. Yine, sertifikalar ve eğitimler listelenmelidir. Daha da iyisi, mesleki deneyiminizi göstermek için iş geçmişinize ilgili yazılımdan bahsetmeyi unutmayın.

İlgi çekici bir özgeçmiş becerileri bölümü oluşturmaya ilişkin daha fazla ipucu için bu gönderiyi okuyun.

  1. Benzersiz olun
    Özgeçmişin nasıl yazılacağına ilişkin bu ipucu, pozisyon veya şirketle ilgili yetenekleri vurgulamakla ilgilidir. Örneğin, yabancı dil akıcılığı, işverenin uluslararası operasyonları varsa, röportaj yapma konusunda size avantaj sağlayabilir. Sektörünüzle ilgili bir Meetup grubunun düzenleyicisi olarak rolünüz, liderlik becerileri gösterebilir. Tutkunuz ne olursa olsun, kendinizi öne çıkarmak için benzersiz niteliklerinizi ve deneyimlerinizi kullanın.

Birçok işe alım yöneticisi, potansiyel çalışanların daha eksiksiz bir resmini elde etmeyi sever, bu nedenle bazı dış ilgi alanlarından bahsetmekten korkmayın. Sadece hobilerin ve kişisel uğraşların bir çamaşırhane listesini sağlayarak aşırıya kaçmayın. Özgeçmişinizin profesyonel bir belge olduğunu daima unutmayın.

  1. Anahtar kelimeleri dahil edin
    Birçok şirket, iş ilanlarında kullanılan anahtar kelimeler için özgeçmişleri ve kapak mektuplarını tarar. Özgeçmişinizi yanıtladığınız her iş tanımına göre düzenleyin – bu, belgeye her gönderinin kullandığı dilin bir kısmını serpmek anlamına gelir. Örneğin, bir işveren “yöneticilerin takvimlerini tutma” deneyimine sahip bir başvuru sahibi arıyorsa, özgeçmişinizde “programları takip etme” gibi daha sıradan bir ifade yerine aynı ifadeyi kullanın.
  2. Düzeltme!
    Bir düzine veya daha fazla özgeçmişi sıralayan bir işverenin, sizi değerlendirmeden çıkarmak için fazla bir nedene ihtiyacı yoktur. Özgeçmişinizi yazım ve dilbilgisi hataları için titizlikle okuyun. Yazım denetimi çalıştırmanın yanı sıra, her bir kelimeye odaklanabilmeniz için belgenizi yavaşça yüksek sesle okuyun. Son olarak, bir arkadaşınızdan çalışmanızı tekrar kontrol etmesini isteyin. Basit bir yazım hatası, röportaj yapma şansınızı öldürebilir.

Nasıl özgeçmiş yazılacağını bilmek ister misiniz? Böyle şeyler yazmayın:

“Eğitim: Çok reddedilen bir kolejden diploma aldı.
“Deneyim: Akademik öğretmen.”
“Beceriler: Çay odaklı bir kültürde çalışma konusunda Excel.”
“Çalışma geçmişi: Son işverenim beni sebepsiz yere kızarttı.”
“Nitelikler: Ben manyetizma sızıyorum.”
“Maaş gereksinimleri: 30.000 TL’lik bir maaş arıyorum.”
“Hakemler istek üzerine mevcuttur.”
Özgeçmiş oluşturma hakkında son söz
Her iş, her endüstri ve her aday, bu özgeçmiş yazma ipuçlarında bazı ayarlamalar gerektirecektir. Örneğin yaratıcı profesyoneller, portföylerine bağlantılar eklemek isteyeceklerdir. Yeni üniversite mezunlarının vurgulayacak çok fazla iş tecrübesi olmayacak, ancak yine de sınıf projelerinden, laboratuvarlardan ve seminerlerden somut ve sosyal becerilerini konuşmak için alabilirler.

İyi bir sonuca yol açan bir özgeçmişin nasıl yazılacağını düşündüğünüzde, çıkarım şudur: İşverenler, etki yaratabilecek insanları işe almak ister. Kendine özgü, sonuç odaklı bir profesyonel gösteren özel bir özgeçmiş yazın ve çok geçmeden kendinizi iş görüşmesine hazırlanırken bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir