Son birkaç yılda, hepsi biraz farklı bir şey sunduğunu iddia eden binlerce yeni kripto para birimi ortaya çıktı. Bitcoin bir ilkti ve değeri 2017’nin sonlarında 20.000$’a yükseldi, ardından 2018’in başlarında %60’tan fazla düştü. Bitcoin’in önceki en yüksek seviyesine dönmesi üç yıl aldı ve ardından 2020’nin sonunda ikiye katlandı. bir aydan az bir sürede. 2021’de büyük şirketler satın alıyor ve dikkate değer Wall Street şüphecileri tutumlarını değiştiriyor.
Kriptoyu görmezden gelmek imkansız hale geliyor.
Ama biraz uzaklaşalım. Kripto para birimleri nedir, nasıl çalışırlar ve insanlar neden bu kadar heyecanlı? Öğrenmek için doğru yerdesiniz.
Kripto para birimi nedir?
Bir kripto para birimi, yalnızca dijital bir belirteçtir. Jetonların nasıl oluşturulduğunu, nasıl alınıp satıldığını ve ne kadar güvenli olduklarını düzenlemek için kriptografiyi (dolayısıyla kısaltılmış adı “kripto”) kullanır. Ve (birçoğu için temel çekicilik burada) onları kontrol etmek veya yönetmek için bir merkez bankası veya hükümet kullanmıyor veya buna ihtiyaç duymuyor.
Bitcoin, bir kişi (veya kişiler) tarafından Satoshi Nakamoto takma adını kullanan ilk kripto para birimiydi ve ilk olarak Ekim 2008’de “Peer-to-peer elektronik nakit sistemi” kavramı olarak adlandırılan bir teknik incelemede özetlendi. Bitcoin’in üzerinde çalıştığı ağ olan Bitcoin blok zinciri, Ocak 2009’da piyasaya sürüldü. (Günümüzde başka birçok blok zinciri var.)
Özünde, kripto para birimleri şunlardır:
Dijital: Kripto para birimleri tamamen internete özgüdür. Onlara fiziksel olarak dokunamaz veya tutamazsınız. (Evet, üzerlerinde B olan Bitcoin’lerin fiziksel altın paralar olarak tasvirleri yanıltıcı olabilir.)
Merkezi olmayan: Tüm kripto para işlemleri, halka açık, küresel bir liste veya defterde saklanır. Bu, kayıtların aynı anda birçok farklı yerde (düğümlerde) depolandığı anlamına gelir.
Eşler arası: Kripto para birimleri, işlemi onaylamak için bir merkezi taraf veya aracı adam gerekmeden taraflar arasında elektronik olarak değiş tokuş edilir.
Kripto para birimleri nasıl oluşturulur?
Çoğu kripto para birimi (hepsi değil) madencilik süreci boyunca yeni birimler veya madeni paralar üretir. Burası, bireylerin veya grupların (madenciler) deftere giden işlem kayıtlarını (bloklarını) doğrulamak için karmaşık kriptografik bulmacaları çözmek için yarışan pahalı bilgisayarları kullandığı yerdir.
Madenciler çabaları için ödüllendirilir, bu şekilde yeni madeni paralar oluşturulur. (Bitcoin blok zincirinde, madencilik ödülü, yeni Bitcoin’lerin yaratılmasını yavaşlatmak için her dört yılda bir yarıya indirilir.)
Kripto para birimleri nasıl kullanılıyor?
Bu günlerde, kripto para birimlerinin gerçekten para birimi gibi mi davrandığı yoksa daha çok meta gibi muamele görüp görmediği konusunda tartışmalar var. (Bazı insanlar, kripto para birimleri yerine “dijital varlıklar” olarak adlandırılmaları gerektiğini söylüyor.) Ancak kripto para birimleri, yalnızca $ ve £’a alternatif olmak için yaratılmadı. Pek çok farklı şey için kullanılabilirler. Bunlar Bitcoin’i takip edenlere sadece üç örnek:
Litecoin – Litecoin blok zinciri, 2011 yılında Bitcoin blok zincirinin bir çatalı (kodda ince ayar) olarak oluşturuldu; yaratıcısı Charlie Lee, onu Bitcoin’in altınına bir gümüş olarak tasarladı. Simgesi LTC’dir.
Ethereum – 2015 yılında piyasaya sürülen Ethereum blok zinciri ve özellikle ağındaki merkezi olmayan uygulamalara (Dapps) ve akıllı sözleşmelere güç sağlamak için tasarlanmıştır. Simgesi Ether veya ETH’dir.
Filecoin – 2020’de başlatılan Filecoin ağı, insanların merkezi olmayan web için Dropbox gibi bilgisayar depolama alanı kiralamasına olanak tanır. Simgesi FIL’dir.
Bitcoin bir dijital para biçimi olarak icat edildi, ancak o zamandan beri kripto para birimleri daha karmaşık hale geldi.
Kripto para birimlerinin gelişimi o kadar hızlı oldu ki, nasıl geliştiğini anlamanıza yardımcı olmak için, en büyük kripto para birimlerinden bazılarının farklı sorunları nasıl çözmeye çalıştığını göstermek için bu tabloyu oluşturduk.
3 Nesil Kripto
Neden bu kadar çok var?
Bitcoin ilk kripto para birimiydi ve dijital para yaratmanın bazı temel problemlerini çözdü. Ama kusurları olmadan değildi. (Bitcoin’in sınırlamaları hakkındaki bu makaleye bakın.) Sonuç olarak, geliştiriciler, girişimciler ve programcılar, çeşitli farklı ihtiyaçlara hizmet eden ve farklı sorunları çözen kripto para birimleri oluşturmaya çalışmakla meşguller.
Devlet tarafından verilen para birimleri üzerinde kripto para birimlerinin çekiciliği nedir?
Yarı anonimdirler. Kripto para birimleri, hiç kimsenin kim olduğunuzu veya kripto paranızı neye harcadığınızı göremeyeceği şekilde tasarlanabilir, ancak bir cüzdan adresiyle ilişkili işlemler herkes tarafından görülebilir.
Bir hükümet tarafından kontrol edilmiyorlar. Para birimlerinin değişken olduğu istikrarsız ülkelerdeki insanlar, mal ve hizmet satın almanın alternatif bir yolu olarak kripto para birimlerini kullanabilir.
Sınırsızlar. Tıpkı internet gibi, kripto para birimleri de her yere gidebilir.
Daha güvenliler. Kontrolde tek bir merkezi taraf olmadığından, dağıtılmış defterleri hacklemek çok zordur.
İşlemler daha ucuz ve daha hızlıdır. Kripto para borsaları, kripto paranızı satın almanız, satmanız veya transfer etmeniz için sizden ücret alırken, ücretler, gerçek dünyada sınırları aşmanın maliyetinden çok daha düşük olma eğilimindedir.